Ce contine fisa postului?

2 Mar

Ce contine fisa postului?
Potrivit art. 17 alin. (3) lit. e) din Codul Muncii, republicat, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea 40/2011 , persoana selectata in vederea angajarii ori salariatul, dupa caz, va fi informata cu privire la cel putin criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul angajatorului.

Aceste criterii de evaluare trebuie sa se regaseasca si in continutul contractului individual de munca, in conformitate cu alin. (4) din acelasi articol. De asemenea, dupa modificarea art. 258 din Codul Muncii, criteriile si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor trebuie sa se regaseasca in continutul regulamentului intern.
Astfel in contractul individual de munca trebuie prevazute criteriile de evaluare a activitatii profesionale a salariatului iar in regulamentul intern trebuie de asemenea sa apara atat criteriile cat si procedurile de evaluare profesionala a salariatilor. Criteriile de evaluare, vor fi stabilite de catre fiecare angajator in functie de caracteristicile activitatii pe care o desfasoara societatea.
„Ce este o fisa a postului?” este o intrebare la care putini angajati, dar si putini angajatori pot oferi raspunsul imediat. Numai marile companii le ofera angajatilor si o fisa a postului de munca detaliata sau, mai bine zis, organizata intr-o maniera profesionista.

Fisa de post nu contine criterii de performanta ci atributiile postului.

In fisa de post se enumera atributiile care revin salariatului,  obligatiile principale pe care salariatul si le asuma la incheierea contractului individual de munca (CIM), aceasta fiind intocmita de catre fiecare  angajator pentru posturile din organigrama.

Fisa postului ar trebui sa contina date minime despre:denumirea postului de munca, integrarea in structura organizatorica, responsabilitati, sarcini, activitati si actiuni specifice postului de munca, competentele postului de munca, contextul muncii, pregatirea necesara postului de munca, salariul si conditiile de promovare.

–          Denumirea postului de munca este luata din nomenomenclatorul national al profesiilor (COR)

–         Integrarea in structura organizatorica se refera la prezentarea ierarhiilor in cadrul organizatiei, pozitiile de subordonare – coorodonare pe care le detine angajatul in relatie cu ceilalti angajati ai firmei.

–         In cadrul responsabilitatilor sunt specificate obligatiile, indatoririle ce revin angajatului. Responsabilitatile trebuie sa fie redactate clar, pe puncte, pentru ca angajatul sa le inteleaga cat mai bine.

–         Competentele de munca sunt de fapt performantele solicitate angajatului ( ex:sa stie sa lucreze la calculator, sa vorbeasca o limba straina, etc)

–         Contextul muncii poate influenta activitatea fiecarui angajat. Se refera, la conditiile de mediu si conditiile fizice ale muncii care pot influenta sanatatea si starea de confort a angajatilor.. Daca angajatul trebuie sa lucreze in echipa sau are de-a face cu diferite alte persoane, se va specifica natura acestor relatii.

–         Pregatirea necesara postului de munca  se refera la cursurile pe care angajatul ar trebui sa le aiba, la nivelul de studii pentru postul respectiv, la experienta necesara pentru a desfasura in conditii normale activitatea respectiva

Pentru aprofundarea cunostintelor de resurse umane va recomandam cursurile noastre: Click curs de inspector resurse umane

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: