Riscurile muncii fără forme legale

3 Mar

Inspecţia Muncii atrage atenţia tuturor cetăţenilor români asupra riscurilor la care se expun acceptând să muncească fără a avea forme legale de angajare, oriunde ar lucra, în ţară sau în străinătate.

Neplata salariului sau faptul că angajatorii nu întocmesc lucrătorilor contracte individuale de muncă sunt cele mai frecvente încălcări ale legislaţiei muncii pe care cetăţenii le-au reclamat în cele peste 50000 de petiţii adresate inspectoratelor teritoriale de muncă şi Inspecţiei Muncii, în anul 2011.

Inspectoratele teritoriale de muncă au obligaţia să răspundă tuturor cetăţenilor care le adresează plângeri în maximum 45 de zile de la data înregistrării reclamaţiei. Cetăţenii se pot adresa Inspecţiei Muncii dacă sunt nemulţumiţi de răspunsul inspectoratelor teritoriale de muncă.

De asemenea, atragem atenţia că, pentru persoanele care lucrează fără forme legale, nu există nici un fel de protecţie în caz de accident de muncă şi nici în caz de îmbolnăvire profesională. Perioada lucrată la negru nu constituie vechime în muncă. Astfel, la atingerea limitei de vârstă, persoana în cauză nu îndeplineşte condiţia de vechime pentru a beneficia de pensie. În caz de îmbolnăvire, persoana încadrată fără forme legale nu beneficiază de concediu medical plătit şi, după caz, de pensie de boală sau handicap.

Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor şi pentru a îndeplini unul dintre obiectivele principale ale Inspecţiei Muncii , scăderea incidenţei muncii nedeclarate, în 2011 a fost înfiinţată linia telefonică gratuită pentru sesizări privind munca fără forme legale,

TEL VERDE – munca la negru 0800868622.

Valoarea amenzilor aplicate pentru nerespectarea prevederilor legale în domeniul relaţiilor de muncă în anul 2011 se ridică la peste 125.545.100 lei (aprox. 30 mil euro), din care 105.373.700 lei (aprox. 25 mil.euro) numai pentru muncă nedeclarată.

(Sursa: Inspectia Muncii )

 

Pentru aprofundarea cunostintelor de resurse umane va recomandam cursurile noastre: Click aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: