Cum interpretam mesajele primite la depunera online a declaratiilor fiscale?

5 Mar

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a publicat lista cu mesajele pe care le primesc cei care depun online declaratii. Mesajele iti arata daca declaratiile au fost depuse corect sau daca exista anumite erori in formulare, caz in care declaratiile depuse nu vor fi prelucrate.
ANAF explica si ce aveti de facut in fiecare dintre situatii.

 • Documentul depus nu este o declaratie tip pdf sau nu este semnat cu un certificat digital. Va rugam refaceti depunerea. Daca eroarea persista, trimiteti email pe adresa admin.portal@mfinante.ro.

Acest mesaj indica faptul ca declaratia depusa nu este semnata cu certificat digital. In acest caz, trebuie sa semnati declaratia si sa o depuneti din nou.

 • Stare: Receptionat.

Acest mesaj confirma efectuarea depunerii documentului, dar documentul depus nu a fost inca verificat.

 • Stare: Documentul depus este o declaratie fiscala.

Documentul depus este o declaratie valida (documentul contine codul formularului, perioada de raportare si CUI-ul). Daca primiti acest mesaj, depunerea se poate considera efectuata. Pentru a determina daca declaratia este completata corect urmariti in continuare mesajele ce apar pana la obtinerea mesajului Declaratia a fost prelucrata.

ANAF mai precizeaza ca, daca in locul acestui mesaj veti obtine mesaje de prelucrare cu erori, veti fi contactat de administratia financiara. Depunerea se considera invalida si trebuie repetata procedura de depunere cu remedierea erorii/erorilor prin folosirea formularelor si instructiunilor de completare prezentate la Descarcare formulare.

 • Stare: Documentul depus nu contine o declaratie fiscala. Nu exista cod formular. Va rugam sa refaceti documentul utilizand formularele si instructiunile de completare prezentate la Descarcare formulare.

Acest mesaj este generat in cazul in care documentul trimis nu are codul formularului. Aceasta eroare poate sa apara numai in cazul (ipotetic) in care incercati sa folositi alte documente decat cele prezentate pe site in sectiunea Descarcare formulare.

 • Stare: Documentul depus nu contine o declaratie fiscala. Nu contine luna/anul din perioada de raportare. Va rugam sa refaceti documentul utilizand formularele si instructiunile de completare prezentate la Descarcare formulare.

Aceste mesaje va apar in cazul in care documentul trimis nu are completata luna sau, dupa caz, anul din perioada de raportare. Aceasta eroare poate sa apara numai in cazul (ipotetic) in care incercati sa folositi alte documente decat cele prezentate pe site in sectiunea Descarcare formulare.

 • Stare: Documentul depus nu contine o declaratie fiscala. Nu corespunde codul din document cu codul din certificat. Va rugam verificati ca ati introdus corect CUI-ul si ca ati semnat cu certificatul corespunzator. Va rugam sa refaceti documentul si sa efectuati o noua depunere.

Documentul trimis nu are completat corect codul de identificare fiscala. Aceasta eroare poate fi cauzata de completarea inadecvata a codului de identificare fiscala. De exemplu, codul real este 19578 si s-a introdus 19577. Comparatia se face intre codul introdus in document si cel din certificatul cu care s-a semnat documentul. Depunerea se considera invalida si trebuie repetata procedura de depunere cu remedierea erorii/erorilor prin folosirea formularelor si instructiunilor de completare prezentate la Descarcare formulare.

 • Stare: Documentul depus nu contine o declaratie fiscala. Semnatura este invalida. Va rugam sa refaceti documentul utilizand formularele si instructiunile de completare prezentate la Descarcare formulare.

Documentul semnat a suferit modificari dupa semnare, inainte de a fi transmis. ANAF subliniaza ca acest caz este ipotetic daca se utilizeaza formularele de pe site deoarece modificarea documentului dupa semnare produce automat stergerea semnaturii si imposibilitatea salvarii documentului cu modificari ulterioare semnarii lui. Depunerea se considera invalida si trebuie repetata procedura de depunere cu remedierea erorii/erorilor prin folosirea formularelor si instructiunilor de completare prezentate la Descarcare formulare.

Mesajele generate de sistem dupa prelucrarea declaratiilor

ANAF inventariaza pe pagina sa de internet si cateva dintre mesajele care pot sa apara dupa ce documentele depuse au fost prelucrate si verificate. ANAF subliniaza ca daca mesajul este altul decat Declaratia a fost prelucrata, veti fi notificat pentru corectarea eventualelor erori de catre administratia financiara.

 • Declaratia a fost prelucrata si au fost identificate erori. In vederea efectuarii corecturilor, va rugam sa va prezentati la sediul unitatii fiscale sau sa depuneti o declaratie rectificativa, dupa caz. In speranta ca veti da curs solicitarii noastre, va multumim.

Potrivit ANAF, erorile provin de la corelatiile din cadrul declaratiei sume calculate, totaluri, verificari cu alte declaratii, etc.

 • Informatii dupa prelucrare: Declaratia nu a fost prelucrata. Fisierul transmis este eronat.

Acest mesaj apare cand nu se respecta continutul standard al fisierului (inclusiv daca fisierul contine aceleasi date ale unei declaratii depuse anterior) sau informatiile referitoare la codul fiscal, perioada de raportare, tipul formularului sunt eronate.

Daca mesajul este generat in urma prelucrarii unei declaratii rectificative tip 710, suma initiala nu coincide cu sumele declarate anterior in D100 sau D710 pentru acea perioada de raportare.

 • Informatii dupa prelucrare: Declaratia nu a fost prelucrata. A mai fost depusa o declaratie pentru aceeasi perioada.

ANAF atrage atentia ca nu se accepta depunerea mai multor deconturi de tva pentru aceeasi perioada de raportare.

 • Informatii dupa prelucrare: Declaratia nu a fost prelucrata. Contribuabilul nu este inregistrat ca platitor de TVA.

Mesajul de eroare apare pentru declaratiile depuse de contribuabiliicare nu sunt inregistrati, la organul fiscal de care apartin, ca platitori de TVA.

 • Informatii dupa prelucrare: Declaratia nu a fost prelucrata. Contribuabilul este inregistrat ca platitor de TVA trimestrial.

Eroarea apare la declaratiile depuse la alte perioade de raportare decat trimestrul (declaratiile au fost depuse in alte luni decat lunile 3, 6, 9 ,12).

 • Informatii dupa prelucrare: Declaratia nu a fost prelucrata. Contribuabilul este inregistrat ca platitor de TVA semestrial.

Mesajul este generat pentru declaratii depuse la alte perioade de raportare decat semestrul (declaratiile au fost depuse in alte luni decat in lunile 6, 12).

 • Informatii dupa prelucrare: Declaratia nu a fost prelucrata. Contribuabilul este inregistrat ca platitor de tva anual.

Pentru declaratii depuse la alte perioade de raportare decat anul (declaratiile au fost depuse in alte luni decat luna 12).

( Sursa ANAF )

 

Pentru aprofundarea cunostintelor de fiscalitate va recomandam cursurile noastre: Click aici

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: