Impozitare tichete de masa

29 Mar

Tichetele de masa sunt venituri impozabile si sunt tratate drept  venituri salariale.

Prin HG nr. 791/2010 art. 68 litera a), pct 8, tichetele de masa sunt incluse in randurile veniturilor din salarii si considerate asimilate salariilor
Normele metodologice pentru aplicarea art. 57 din Codul fiscal, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 44/2004, prevad la pct. 106 ca venitul brut lunar din salarii reprezinta totalitatea veniturilor realizate intr-o luna conform art. 55 alin. (1) — (3) din Codul fiscal de o persoana fizica, pe fiecare loc de realizare, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Conform HG 44/2004 art. 106 , in venitul brut lunar realizat intra venitul din salarii, veniturile asimilate salariilor carora li se aplica aceleasi reguli de impunere si avantajele acordate de angajator.

Potrivit reglementarilor Codului fiscal, veniturile in natura se cumuleaza in vederea impozitarii in luna in care acestea au fost primite de salariati. In aceeasi mod, sunt tratate si celelalte venituri din salarii (de exemplu primele, sporurile, orele suplimentare), cumulandu-se cu veniturile de natura salariala ale lunii in care se platesc.

HG nr. 791/2010 reglementeaza impozitarea valorii nominale a tichetelor de masa, acordate, ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite. Contravaloarea tichetelor de masa trebuie sa fie inclusa in statul de salarii. Calculul, retinerea si virarea impozitului pe salarii  cade in sarcina angajatorului, contravaloarea tichetelor de masa fiind impozitata prin cumulare cu celelate venituri de natura salariala realizate in luna respectiva.

Contributiile sociale obligatorii,nu se aplica la valoarea tichetelor de masa fiind reglementate de art. 8 din Legea nr.142/1998 privind acordarea tichetelor de masa, salariatul datorand pentru veniturile respective numai impozitul pe venitul din salarii.

Pentru aprofundarea cunostintelor de contabilitate va recomandam cursurile noastre: Click curs contabilitate

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: